HTML

VanDooRock

Friss topikok

Jól védte a katasztrófát Pintér és Bakondi

2013.03.18. 13:05 VanDooRock

Sajtótájékoztatón jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter úr, hogy elégedettek a hétvégén bemutatótt teljesítményükkel.

A sajtótájékoztató néhány magvas gondolatát szó szerint idézem, mert úgy jobban cáfolható.

Pintér Sándor (Belügyminiszter)

  1. 1.      „Az OMSZ március 13.-án este 19:30-kor jelezte, hogy várható egy rendkívül erős vihar.

A kereskedelmi TV-k hiradója 18:30-kor volt. Az m1 esti híradója (nincs az archívumban), de a fellelhető bizonyítékok cáfolják, hogy egyértelműen jelezték volna az érkező vihar mértékét. A híradásból csak arra lehetett következtetni, hogy Zalaegerszeg és környékén havazik, és erős szélre kell számítani.”

A OMSZ jelentését vagy nem vették komolyan, vagy nem volt megfelelő a tájékoztatás. Hozzá kell tenni, hogy március 10.-ére és 11.-ére jelezték a jelentős lehűlést. Az időjárás előrejelzések ekkor még egy szóval sem jelezték, hogy katasztrófa veszély várható.

  1. 2.      „Országos szinten a katasztrófavédelem március 14.-én délután 15:32-kor felívta a lakosság figyelmét, hogy ne induljon útba különféle urakon.”

A Belügyminiszter és a katasztrófavédelem vezetője azon a napon kitüntetéseket adott át a délután folyamán. Az ünnepséget követően zárt körben hajnalig ünnepeltek. Így a katasztrófa helyzet ellenére, szolgálaton kívül voltak. A helyzetet nem vették komolyan, ami azt jelenti, hogy ittas állapotban nem hozhattak döntéseket. (Vagy ha igen, akkor az még súlyosabb).

  1. 3.      „Egyértelmű, hogy 14.-én 14:30-kor a rendőrség lezárta az M7-es urat, lezárta az M1-es utat.”

Az autópálya nem lehetett a megjelölt időpontban lezárva, hisz (2.pont) csak 58 perccel később hívták fel a lakosság figyelmét. Ezért erősen megkérdőjelezhető a bejelentés hitelessége. Vagyis, nem életszerű, hogy előbb lezárják az autópályát, katasztrófa helyzetet hirdetnek ki, majd erről a lakosságot  - a jelentés szerint – 38 perccel később tájékoztatták. Ami azt is jelenti, hogy 38 perc alatt az autópályára nagyságrendileg 400 gépjármű hajthatott fel. A jelentés azért sem igaz, mert még 17órakor is fellehetett hajtani Budapestről az M1 és M7 autópályára.pintersandor.jpg

  1. 14:54-kor a katasztrófa helyzet kihirdetésre került.

Cáfolható, hisz a jelentés szerinti időpontban erősen megkérdőjelezhető, hogy alkalmas állapotban voltak az operatív csoport vezetői, mivel 11órakor kezdődött kitüntetési ceremónián vettek részt. A kormány internetes oldalán 14:20 perc időponttal került fel az esemény képes összefoglalója. Ismeretes, hogy az állami ünnepségek követően, zárt körben folytatódott az ünneplés. Ezért feltételezhető, hogy a hivatalos szervek vezetői sem voltak felkészülve a katasztrófa helyzetre.

A kihirdetés elmaradt, mivel a rádiócsatornák nem kaptak megfelelő utasítást erről. 2011. novemberében a MNHH (Média Hatóság) tartott egy katasztrófavédelmi gyakorlatot. Az alapján a rádiók jól szerepeltek és végrehajtották a kiadott utasítást. Pont az ilyen helyzetekben lett volna indokolt a műsormegszakítás. Egyetlen tv csatorna, rádió adó nem szakította meg a műsorát, és nem jelentették be, hogy katasztrófa helyzet alakult ki. Ezért fordulhatott elő, hogy még 18 óra után is voltak akik útra kelltek.

  1. 5.      Az, hogy ilyen eredményesek voltunk, az is hozzájárult, hogy csütörtökön délután 14 órakor az operatív törzs felállt, ami helyzet kezelését volt irányítani.

Egyáltalán nem voltak eredményesek, és 14 órakor nem állhatott fel az operatív csoport. A döntési mechanizmus alapján kizárt, hogy az operatív csoport feladata ellátásra alkalmas állapotban volt, illetve hogy 30percen belül tudták értékelni a kialakult helyzetet. (a jelentés szerint 14:30-kor lezárták az autópályát)

  1. Volt olyan polgármester aki, március 15.-e alkalmából ünnepi ebédet, húslevest és rántott húst tudott felszolgálni, több mint 500fős, nála elszállásolt öööö személynek.

Ezzel nem lehet vitatkozni. Várjuk jelentkezését azoknak akiknek  - az általunk ismeretlen polgármester – rántott húst adott. Miért nem kapott a többi bajbajutott is rántott húst, ha az operatív csoport gondoskodott erről. Mi köze a katasztrófa védelemnek, szervezésnek és irányításnak ehhez?

  1. Ugyanakkor az elzárt gépjárművekben, sehol, semmilyen ember által okozott külön kár nem keletkezett. Magyarul nem volt fosztogatás, nem volt lopás.

Cáfolható, hisz  - ha nem is tömegesen – de lehetett hallani arról, hogy a mentésre sietők autóját is kifosztották. De, valóban nem volt tömeges fosztogatás. Vagy nem tudnak róla.

 

Bakondi György (Katasztrófavédelem vezetője)bakondi.jpg

  1. Összességében azt tudom mondani, hogy sikeres beavatkozást hajtottunk végre, felkészült szervezett reagált, megfelelő erők alkalmazásával. Az az egyértelmű véleményünk, hogy a rendszer felkészült, hiszen nem a semmiből nyílt meg az a 227 melegedő, meg a negyven melegedő busz, meg speciális eszköz, daru és más ember ööö ii által használt eszköz. És nem a semmiből jöttek elő azok a közel harmincezer hivatásos akik az önkéntesekkel a mentést végrehajtotta.

Ezzel az a baj, hogy nem így van. Több mint 8000 ember nem ért ezzel egyet. Talán, az sem segítene az álláspontjuk megváltoztatásán, ha minden érintett odamenne és szóban és írásban hangot adna véleményének.

Margó szélre: Március 15.-én sajtótájékoztatót tartott a belügyminiszter. Délután és nem reggel. Vajon mire várt délutánig? A kitüntetési buli sokáig tartott? A felvételeken eléggé másnaposnak tűnt. Vajon, előtte való napon mennyire volt beszámítható. Mivel együtt ünnepeltek a katasztrófavédelem és a BM vezetői  így az operatív csoport vezetői egyáltalán nem voltak helyzetük magaslatán. De nem csak 14.-én nem, de 15 és 16 sem.

A kitüntetést kapók között számos rendőri vezető is szerepelt, többek között a katasztrófa sújtotta terület rendőri vezetője is. (Németh Lajos r.ezredes a Győr-Moson-Soporon Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatósága rendészeti igazgatója.) De ide sorolhatjuk: KAPOSVÁRI KÁROLY r. alezredes úrnak a Fejér Megyei Rendőr főkapitányság, Közlekedésrendészeti Osztálya vezetőjének

És sorolhatnánk. A teljes lista megtekinthető: http://www.kormany.hu/download/1/a0/d0000/20130314.pdf

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://vandoor.blog.hu/api/trackback/id/tr645141408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VanDooRock 2013.03.18. 19:59:37

Arról az apró tényről nem is beszélve, hogy a Belügyminiszter hazudik.
vagy a március 15.-i tájékoztatóján hazudott, amikor újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy azért nem vették igénybe a rádiókat mert NEM VOLT KATASZTRÓFA HELYZET

vagy március 18.-án Hétfőn, amikor azt állította, hogy március 14.-én 14:54-kor KATASZTRÓFA HELYZETNEK NYILVÁNÍTOTTÁK.
süti beállítások módosítása